Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας - Ψηφιακές Συλλογές e-φημερίς υλοποιεί ένα μεγαλόπνοο project ψηφιοποίησης των συλλογών των εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Πρόκειται για μια τεράστια συλλογή αποτελούμενη από 220.006 σελίδες εφημερίδων όπου όλες είναι αναζητήσιμες με βάση τον τίτλο της εφημερίδας και την ημερομηνία έκδοσης, ή με βάση το περιεχόμενο:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 1944-1967
ΕΜΠΡΟΣ 1896-1969
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1917-1983
ΣΚΡΙΠ 1893 1911
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (της Αιγύπτου)1958-1977
Στην Ψηφιοθήκη του Α.Π.Θ. υλοποιείται το έργο «Ψηφιοποίηση Συλλογών Νεοελληνικής Γραμματείας και Τέχνης του ΑΠΘ» που περιλαμβάνει τα εξής:
# Αρθρα Εφημερίδων & Περιοδικών
Συλλογή ψηφιοποιημένων άρθρων ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών που περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσιάσεις, βιβλιοκριτικές, συνεντεύξεις πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών της περιόδου 1976-2000, με ιδιαίτερη έμφαση στη λογοτεχνία.
# Αρχαιολογικά Γεγονότα στον Ελληνικό Τύπο (1832-1932)
Αρχείο δημοσιευμάτων με αρχαιολογικό περιεχόμενο του ημερήσιου και περιοδικού τύπου από το 1832 μέχρι και το 1932
# Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Συλλογή ψηφιοποιημένου υλικού από τα προσωπικά αρχεία σημαντικότατων Νεοελλήνων γλωσσολόγων και λογοτεχνών: Χειρόγραφα, αυτόγραφα, τυπογραφικά δοκίμια, επιστολές, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και βιβλιοκριτικές.
# Ελληνικές Εφημερίδες , 19ος -20ος αι.
Συλλογή ψηφιοποιημένου υλικού από τις παρακάτω εφημερίδες:Επίσημη Εφημερίδα του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων, Ερμής, Φάρος της Μακεδονίας,Εφημερίδα των Κυριών
# Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Μελών ΔΕΠ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
# Θεατρικές Κριτικές
Συλλογή ψηφιοποιημένων θεατρικών κριτικών ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών, που περιλαμβάνει κριτικές παραστάσεων της περιόδου 1985-2006
# Θεατρικά Προγράμματα
Συλλογή ψηφιοποιημένων προγραμμάτων θεατρικών παραστάσεων από το 1980 έως το 2006 που ανήκουν στη Συλλογή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Α.Π.Θ
# Συλλογή Μανώλη Τριανταφυλλίδη
Συλλογή με ψηφιοποιημένα χειρόγραφα, αυτόγραφα, τυπογραφικά δοκίμια, επιστολές, φωτογραφίες και βιβλιοκριτικές από τα προσωπικά αρχεία των: Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Γιάννη Ψυχάρη, Λορέντζου Μαβίλη, Ελισαίου Γιαννίδη.
# Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου
Συλλογή με ψηφιοποιημένα παλαίτυπα, που ξεκινούν χρονολογικά από το 1495 και φτάνουν στα μέσα του 20ου αιώνα για την ελληνική ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία και λογοτεχνία, με έμφαση στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης πολύτιμο αρχειακό υλικό και σημαντικότατα έργα τέχνης (χαρακτικά, φωτογραφίες, χάρτες, πίνακες, σχέδια, κειμήλια κτλ.).
# Συλλογή Καλλιγά
επιλεγμένα βιβλία και περιοδικά του νομικού ιστορικού λογοτέχνη και πολιτικού
# Συλλογή Μάντακα
παρτιτούρες, μαγνητοταινίες, σπάνιους δίσκους των 78 στροφών, μουσικά βιβλία, αρχειακό υλικό από τη δράση τόσο του ιδίου όσο και της Πανεπιστημιακής Χορωδίας του Α.Π.Θ. (1953-1998.
# Συλλογή Μακεδονία
Συλλογή με αποτελέσματα κάθε είδους ερευνητικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. σε σχέση με την αρχαιολογία, την ιστορία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την κοινωνία, τις τέχνες και τον λαϊκό και σύγχρονο πολιτισμό της περιοχής της Μακεδονίας, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο της ιστορικής της εξέλιξης.
# Συλλογή Φυλλαδίων(ελληνικών και ξένων) του 19ου αι. και των αρχών του 20ου, με ελληνοκεντρικό περιεχόμενο, που ανήκουν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.
# Φωτογραφικό Αρχείο Παραδοσιακής Τέχνης
Δύο ακόμα πολύ σημαντικές ψηφιακές βιβλιοθήκες αλλά περισσότερο εξειδικευμένες (και επομένως δυσκολότερα αξιοποιήσιμες στην εκπαίδευση) είναι οι:
Κοσμόπολις και Πλειάς (φιλολογικά περιοδικά του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα)
Ανέμη (Ψηφιακή βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών)
Πολύτιμο εργαλείο για παράλληλη αναζήτηση στις ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες είναι η μηχανή αναζήτησης του http://openarchives.gr/, που θα βρείτε και στην πάνω αριστερή γωνία του ιστολογίου μου.
Και μια ωραία προσπάθεια από το Δήμο Θεσσαλονίκης, για την ψηφιοποίηση των πολιτιστικών του τεκμηρίων (εφημερίδες, χάρτες, καρτ ποστάλ, κλπ).
Τέλος, στη διεύθυνση http://icon.crl.edu/digitization.htm θα βρείτε στοιχεία για τις ψηφιακές συλλογές εφημερίδων διεθνώς. Και φυσικά, έχω ήδη σημειώσει σε άλλες αναρτήσεις ανάλογες προσπάθειες από το ΕΛΙΑ, το ΕΚΕΒΙ, κ.α, καθώς και τις ψηφιοποιημένες λογοτεχνικές ανθολογίες της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα.
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)