Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

"Η εμπειρία των Εβραίων της Ελλάδας στις οπτικοακουστικές μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα"

Η Βάση Δεδομένων "Η εμπειρία των Εβραίων της Ελλάδας στις οπτικοακουστικές μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα" είναι πλέον διαθέσιμη και στα αγγλικά.

Η βάση συγκεντρώνει για πρώτη φορά δεδομένα από 1.552 οπτικές ή ακουστικές μαρτυρίες 1.091 Εβραίων της Ελλάδας επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Οι μαρτυρίες αυτές (που βρίσκονται σήμερα διασπαρμένες σε οργανωμένα αρχεία ή σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ) αποδελτιώθηκαν, καταλογογραφήθηκαν και συγκροτήθηκαν σε ένα ενιαίο ψηφιακό σώμα. Η βάση αποτελεί οδηγό σε ένα «νοητό αρχείο», το οποίο προσφέρεται στην επιστημονική κοινότητα και στον κάθε πολίτη.

Η βάση δεδομένων σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους ιστορικούς Ρίκα Μπενβενίστε, Αντώνη Μόλχο, Ποθητή Χαντζαρούλα, Γιώργο Αντωνίου, και Πάρι Παπαμίχο-Χρονάκη και τον προγραμματιστή Θέμη Ντάλλα. Η ελληνική εκδοχή της βάσης χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτσης στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Από τον Μεσοπόλεμο στην Ανασυγκρότηση (1930-1960): Η εμπειρία των Εβραίων της Ελλάδας στις οπτικοακουστικές μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα». Η αγγλική εκδοχή της βάσης και η μετάφραση του ιστότοπου χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από το Rothschild Foundation (Hanadiv) Europe.  Η ιστοσελίδα του προγράμματος και η βάση δεδομένων φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μπορείτε να την επισκεφθείτε και να την χρησιμοποιήσετε στη διεύθυνση: http://gjst.ha.uth.gr/en/

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ
   Ελληνομνήμων:  Ψηφιακή βιβλιοθήκη επιστημονικών και φιλοσοφικών βιβλίων και χειρογράφων (1600-1821).(Δείτε την Ψηφιακή Βάση Δεδομένων)
    Ανθέμιον: Πρόγραμμα Εντοπισμού, Καταγραφής, Φωτογράφησης και Ψηφιοποίησης αρχειακού Υλικού των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Πόλης.
    Κάτοπτρο: ένα ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα που παρέχει πρόσβαση σε ενοποιημένο ελληνικό ιστορικό υλικό για την φιλοσοφία, τις επιστήμες και την εκπαίδευση για το διάστημα 1453-1821.

  Κατασκευή ψηφιακής βιβλιοθήκης: Δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης με την χρήση του ανοικτού λογισμικού Greenstone Digital Library Software v2.71
 
  Αποδελτίωση περιοδικού του εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου.
   Ψηφιοποίηση εφημερίδας Απογευματινής Κωνσταντινουπόλεως (1926-1952).
  Σχολές του Γένους  (βάση δεδομένων που περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τις ελληνικές σχολές & σχολεία, τους σχολάρχες, τους διδασκάλους και τους μαθητές που δραστηριοποιήθηκαν είτε στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είτε στις παροικιακές κοινότητες).
  Λόγιοι & Κείμενα του 17-19 ου αιώνα: (Πρόσβαση με ενιαίο τρόπο στο συγγραφικό έργο των λογίων του 17ου -19ου αιώνα και τη σχέση τους με τις Σχολές του Γένους)