Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Αναβαθμίστηκε η ψηφιακή συλλογή «Πλειάς»



Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών (ΒΚΠ) προχώρησε στην λειτουργική αναβάθμιση της ψηφιακής συλλογής «Πλειάς» και στον εμπλουτισμό του περιεχομένου της.
Η «Πλειάς» αποτελεί τη βασική ψηφιακή συλλογή της ΒΚΠ, η οποία περιλαμβάνει ιστορικά ελληνικά περιοδικά από τον 19ο αιώνα μέχρι την εποχή του μεσοπολέμου (δεκαετίες 1920, 1930). Αποτελεί μια ζωντανή προσπάθεια συστηματικής ψηφιοποίησης ή/και ευρετηρίασης σημαντικών νεο-ελληνικών περιοδικών (κυρίως φιλολογικών και λογοτεχνικών τίτλων) που κυκλοφόρησαν στο ελληνικό κράτος, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη κλπ.)
Μια σημαντική προσθήκη της «Πλειάδας» σε αυτή τη νέα έκδοση είναι η φιλοξενία του ψηφιακού αρχείου του περιοδικού «Μπουκέτο», ένος ιστορικού εβδομαδιαίου περιοδικού ποικίλης ύλης, που εκδίδονταν την περίοδο 1924-1946. Ήδη διατίθεται το περιεχόμενο των τευχών των ετών 1924-1927, ενώ σταδιακά η συλλογή θα εμπλουτίζεται με το περιεχόμενο των υπολοίπων ετών. Η υλοποίηση του ψηφιακού αρχείου του «Μπουκέτου» είναι το αποτέλεσμα άλλης μίας επικοιδομητικής συνεργασίας της ΒΚΠ με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο.
Η νέα διεύθυνση για την πρόσβαση στη «Πλειάδα» είναι http://pleias.lis.upatras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου