Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

«Το εύρος του έργου του Γ. Βιζυηνού: Παλιότερες αναγνώσεις και νέες προσεγγίσεις»

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει διημερίδα με τίτλο "Το εύρος του έργου του Γ. Βιζυηνού: παλαιότερες αναγνώσεις και νέες προσεγγίσεις", που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου του 2009.

Έναυσμα για τη διοργάνωση της διημερίδας αποτέλεσε το γεγονός ότι το έργο του Βιζυηνού είναι πολλαπλά σημαντικό, όχι μόνο λόγω της θρακικής καταγωγής του αλλά και εξαιτίας της λογοτεχνικής του ιδιαιτερότητας και αξίας. Δεδομένου ότι η ειδολογική ευρύτητα των κειμένων του εκτείνεται από τη φιλοσοφική και την παιδαγωγική μελέτη ως τη λογοτεχνία (ποιήματα, διηγήματα κλπ.), μια διημερίδα εστιασμένη σε όλες αυτές τις πτυχές του έργου, θα έδινε τη δυνατότητα ερμηνευτικών προσεγγίσεων σε φιλολογική βάση (θεωρητική, ιστορική, κριτική και συγκριτολογική), αλλά και με διεπιστημονική προοπτική ή ευρύτερα στον πολιτισμικό ή διαπολιτισμικό ορίζοντα ανάγνωσης.

Συγκεκριμένα, οι προσεγγίσεις στη βάση των οποίων θα κινηθούν οι ανακοινώσεις της διημερίδας είναι οι εξής:

Α) Θεωρητικές, ιστορικές, κριτικές και συγκριτολογικές προσεγγίσεις στη λογοτεχνική παραγωγή (ποίηση και διηγήματα) του Βιζυηνού.

Β) Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στις μελέτες του (φιλοσοφικές, παιδαγωγικές, κριτικές και λαογραφικές).

Γ) Το λογοτεχνικό του έργο υπό το φως των μελετών του (αλληλεπίδραση του επιστήμονα ή κριτικού με τον λογοτέχνη).

Δ) Η πρόσληψη του έργου του.     

Το πρόγραμμα και η πρόσκληση της διημερίδας.

Όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στη διοργάνωση, παρακαλούνται να έρθουν στη συνάντηση με την Οργανωτική Επιτροπή την Παρασκευή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου