Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ψηφιοποιημένα εικονογραφημένα περιοδικά του Α' Παγκοσμίου

http://www.illustratedfirstworldwar.com/
1914-19 archives:
llustrated London News
Great Eight Illustrated magazines collection.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014



Anna-Maria Sichani (http://prezi.com/aimsnlikhq8_/digital-humanities-and-modern-greek-philology/#)

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

historein / ιστορειν: INTERNATIONAL CONFERENCE: History and Historiograp...

historein / ιστορειν: INTERNATIONAL CONFERENCE: History and Historiograp...: INTERNATIONAL CONFERENCE History and Historiography in the 20th century Athens, 18-20 June 2015 CALL FOR PAPERS      ...

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

"Οι πόλεις λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και συνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία"

 http://blacksea.gr/gr
ιστοσελίδα του διεπιστημονικού και διιδρυματικού προγράμματος "Οι πόλεις λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και συνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία". Το πρόγραμμα είναι υπό την ηγεσία του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, Ελλάδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επίσης συνεργάζεται με 11 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα και Αρχεία από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας : την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Γεωργία.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Οι ελληνο-πολωνικές γραμματειακές σχέσεις και επαφές

http://hellenopolonica.blogspot.com
Στο παραπάνω ιστολόγιο, προς το παρόν μόνο στα πολωνικά αλλά σύντομα στα αγγλικά και στα νέα ελληνικά, παρουσιάζονται τα νέα του παρακάτω ερευνητικού προγράμματος, από το University of Wroclaw in Poland (Faculty of Philology, Institute of Classical, Mediterranean and Oriental Studies), υπό τη διεύθυνση του  Professor Gosciwit Malinowski.
Περισσότερες πληροφορίες:
Purpose of the program: to explore and promote all possible aspects (cultural, literary, historical etc) of the Greek-polish relations between 14th - 20th century. For this aim the creation of a website is scheduled where several data (texts) in Greek language concerning Poland and its whole cultural background  (literary and literary scholarship texts, correspondence, images, history etc), would be uploaded, accompanied by adequate bibliography (sources and studies).
Research program supported financially by the Polish Ministry of Higher Education and Research initially for the period 2012-2014 in the frame of the 5th Research National Program for the scientific/academic evolution in the Humanities.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Αναβαθμίστηκε η ψηφιακή συλλογή «Πλειάς»



Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών (ΒΚΠ) προχώρησε στην λειτουργική αναβάθμιση της ψηφιακής συλλογής «Πλειάς» και στον εμπλουτισμό του περιεχομένου της.
Η «Πλειάς» αποτελεί τη βασική ψηφιακή συλλογή της ΒΚΠ, η οποία περιλαμβάνει ιστορικά ελληνικά περιοδικά από τον 19ο αιώνα μέχρι την εποχή του μεσοπολέμου (δεκαετίες 1920, 1930). Αποτελεί μια ζωντανή προσπάθεια συστηματικής ψηφιοποίησης ή/και ευρετηρίασης σημαντικών νεο-ελληνικών περιοδικών (κυρίως φιλολογικών και λογοτεχνικών τίτλων) που κυκλοφόρησαν στο ελληνικό κράτος, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη κλπ.)
Μια σημαντική προσθήκη της «Πλειάδας» σε αυτή τη νέα έκδοση είναι η φιλοξενία του ψηφιακού αρχείου του περιοδικού «Μπουκέτο», ένος ιστορικού εβδομαδιαίου περιοδικού ποικίλης ύλης, που εκδίδονταν την περίοδο 1924-1946. Ήδη διατίθεται το περιεχόμενο των τευχών των ετών 1924-1927, ενώ σταδιακά η συλλογή θα εμπλουτίζεται με το περιεχόμενο των υπολοίπων ετών. Η υλοποίηση του ψηφιακού αρχείου του «Μπουκέτου» είναι το αποτέλεσμα άλλης μίας επικοιδομητικής συνεργασίας της ΒΚΠ με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο.
Η νέα διεύθυνση για την πρόσβαση στη «Πλειάδα» είναι http://pleias.lis.upatras.gr/

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ME TO BΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ Τόποι - Μνημεία - Άνθρωποι Νοτιοανατολική Ευρώπη - Ανατολική Μεσόγειος Ελλάδα - Μικρά Ασία - Νότιος Ιταλία

Η ιστοσελίδα
http://el.travelogues.gr/
 του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη προβάλλει, για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές εκδόσεις. Το πολύτιμο αυτό υλικό, κατηγοριοποιημένο και ταξινομημένο, παραδίδεται αφενός στην επιστημονική και ερευνητική, ελληνική και διεθνή, κοινότητα και αφετέρου καθίσταται προσιτό στο ευρύ κοινό για να αξιοποιηθεί κυρίως σαν εκπαιδευτικό εποπτικό υλικό. H ιστοσελίδα αυτή αποτελεί πανόραμα της περιηγητικής εικονογραφίας για τον ευρύτερο χώρο, όπου έδρασαν και οι Έλληνες, στη διάρκεια των πέντε τελευταίων αιώνων.

Στην ιστοσελίδα Travelogues, η επιστημονική ομάδα που ανέλαβε την κατάρτισή της παρουσιάζει, μετά από έρευνα στα περιηγητικά έργα, σημαντικό αριθμό εκδόσεων με εικονογράφηση από τον 15ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα, και ενδεικτικά εκδόσεις από τον 19ο και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

"Η εμπειρία των Εβραίων της Ελλάδας στις οπτικοακουστικές μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα"

Η Βάση Δεδομένων "Η εμπειρία των Εβραίων της Ελλάδας στις οπτικοακουστικές μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα" είναι πλέον διαθέσιμη και στα αγγλικά.

Η βάση συγκεντρώνει για πρώτη φορά δεδομένα από 1.552 οπτικές ή ακουστικές μαρτυρίες 1.091 Εβραίων της Ελλάδας επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Οι μαρτυρίες αυτές (που βρίσκονται σήμερα διασπαρμένες σε οργανωμένα αρχεία ή σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ) αποδελτιώθηκαν, καταλογογραφήθηκαν και συγκροτήθηκαν σε ένα ενιαίο ψηφιακό σώμα. Η βάση αποτελεί οδηγό σε ένα «νοητό αρχείο», το οποίο προσφέρεται στην επιστημονική κοινότητα και στον κάθε πολίτη.

Η βάση δεδομένων σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους ιστορικούς Ρίκα Μπενβενίστε, Αντώνη Μόλχο, Ποθητή Χαντζαρούλα, Γιώργο Αντωνίου, και Πάρι Παπαμίχο-Χρονάκη και τον προγραμματιστή Θέμη Ντάλλα. Η ελληνική εκδοχή της βάσης χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτσης στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Από τον Μεσοπόλεμο στην Ανασυγκρότηση (1930-1960): Η εμπειρία των Εβραίων της Ελλάδας στις οπτικοακουστικές μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα». Η αγγλική εκδοχή της βάσης και η μετάφραση του ιστότοπου χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από το Rothschild Foundation (Hanadiv) Europe.  Η ιστοσελίδα του προγράμματος και η βάση δεδομένων φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μπορείτε να την επισκεφθείτε και να την χρησιμοποιήσετε στη διεύθυνση: http://gjst.ha.uth.gr/en/

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ
   Ελληνομνήμων:  Ψηφιακή βιβλιοθήκη επιστημονικών και φιλοσοφικών βιβλίων και χειρογράφων (1600-1821).(Δείτε την Ψηφιακή Βάση Δεδομένων)
    Ανθέμιον: Πρόγραμμα Εντοπισμού, Καταγραφής, Φωτογράφησης και Ψηφιοποίησης αρχειακού Υλικού των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Πόλης.
    Κάτοπτρο: ένα ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα που παρέχει πρόσβαση σε ενοποιημένο ελληνικό ιστορικό υλικό για την φιλοσοφία, τις επιστήμες και την εκπαίδευση για το διάστημα 1453-1821.

  Κατασκευή ψηφιακής βιβλιοθήκης: Δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης με την χρήση του ανοικτού λογισμικού Greenstone Digital Library Software v2.71
 
  Αποδελτίωση περιοδικού του εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου.
   Ψηφιοποίηση εφημερίδας Απογευματινής Κωνσταντινουπόλεως (1926-1952).
  Σχολές του Γένους  (βάση δεδομένων που περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τις ελληνικές σχολές & σχολεία, τους σχολάρχες, τους διδασκάλους και τους μαθητές που δραστηριοποιήθηκαν είτε στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είτε στις παροικιακές κοινότητες).
  Λόγιοι & Κείμενα του 17-19 ου αιώνα: (Πρόσβαση με ενιαίο τρόπο στο συγγραφικό έργο των λογίων του 17ου -19ου αιώνα και τη σχέση τους με τις Σχολές του Γένους)